Personeelsdossier van Messi niet veilig

Op ‘nu.nl’ was op 31 januari het bericht te lezen dat de Spaanse krant ‘El Mundo’ details van het contract uit het personeelsdossier van Messi met FC Barcelona openbaar had gemaakt. Die details waren natuurlijk wel pikant: een contract met een salaris van ruim 555 miljoen(!) in vier jaar tijd.

Hiervan is al ruim 510 miljoen betaald, de rest is voor de komende periode tot de zomer. En dat bij een club waarvan eerder die week bekend werd dat er een schuld is van 1,1 miljard… Volgens ‘El Mundo’ heeft dit contract met de sterspeler FC Barcelona dus bijna geruïneerd.

FC Barcelona heeft nu bekend gemaakt dat zij juridische stappen gaan ondernemen tegen de krant, met het oog op eventuele schade die door het artikel kan ontstaan. Meer bezorgdheid om financiële gevolgen dan de schending van de privacy van Messi? Het contract uit het personeelsdossier is een privédocument, een vertrouwelijke afspraak tussen twee partijen. Uiteraard mag de inhoud daarvan niet op straat komen te liggen. De club ontkent zelf te hebben ‘gelekt’, maar de genoemde bedragen worden niet tegengesproken. Contracten, personeelsdossiers; daar moet uiterst zorgvuldig mee worden omgegaan. In Nederland regelt de AVG dat er hoge boetes opgelegd kunnen worden als blijkt dat de gegevens onvoldoende beschermd zijn geweest. Dit geldt zowel voor ‘gaten’ in de (digitale) opslag en beveiliging als het bewust ‘lekken’ van persoonlijke gegevens. Een bedrijf of instelling moet er dus zeker van zijn dat dossiervorming en -toegang goed en veilig gebeurt. Veilige opslag, uitsluitend toegankelijk voor daartoe bevoegden, zowel fysiek als digitaal. Bij het inschakelen van een bedrijf dat dit voor zijn rekening neemt is betrouwbaarheid dus een eerste vereiste.

Wij van View, met onze jarenlange ervaring en de ISO 270001 certificering, kunnen die garantie wel bieden.Content is gerealiseerd door: Helma Bode, scribia.nl

Deel dit bericht