Waardevolle aanwinst voor het Gelders Archief

Een familiearchief van meer dan 500 jaar oud, anderhalf strekkende meter aan kartonnen dozen: een prachtige aanwinst voor het Gelders Archief. Toegankelijk voor historisch onderzoek; zo krijg je een kijkje in het leven van rond 1500.

Het archief dat is afgestaan is van de familie Van Basten Batenburg. Een familie die van oorsprong uit de regio Winterswijk en Groenlo komt. Het oudste stuk is van 1478; de eigendomsakte van een lap grond. Dit,  door schout Herman van Basten aangekochte stuk grond, zou later uitgroeien tot het landgoed De Batenburg. Nog opmerkelijk goed leesbaar, compleet met de originele zegels.

Het landgoed is nog steeds in handen van de familie, is hiermee een van de oudste particuliere landgoederen van ons land. Toen het landgoed groeide werd het beheer, rond 1500, in handen gegeven van de Vicarie Sancti Nicolai. De opbrengsten gingen voor een groot deel naar de kerk.

Na de reformatie, toen het katholieke geloof officieel verboden werd, veranderde dit. De opbrengsten kwamen toen ten goede aan familieleden die wilden gaan studeren. Een zo behaald Rechtendiploma, behaald in 1632 in Orléans, toont aan dat dit ook daadwerkelijk gebeurde.

In de loop van de eeuwen is het archief regelmatig ‘versnipperd’ geraakt. Een deel lag in een kerk in Winterswijk, sommige stukken in een Utrechts archief en Helena van Basten Batenburg had een deel een tijdlang in Oldenzaal.
Een van de voorouders van de familie, was historica en auteur. Tot haar dood in 1890 heeft zij het archief zoveel mogelijk weer bij elkaar gebracht.

De huidige bestuursvoorzitter Rutger van Basten Batenburg heeft nu de keuze gemaakt het complete archief over te dragen aan het Gelders Archief. Zo kan het gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard zorgt deze centrale opslag er ook voor, dat het onder de beste omstandigheden en veilig wordt bewaard.

Net zoals moderne archiefstukken het best op hun plek zijn in het archiefdepot van View!

Bron: De Gelderlander, editie Achterhoek 29 juni 2022
Content gerealiseerd door: Helma Bode – scribia.nl

Deel dit bericht