Vrijgeven dossiers JFK

Eén van de meest geruchtmakende moorden van de vorige eeuw is de moord op John F. Kennedy in 1963. Wetenschappers en historici speculeren al decennialang over de toedracht. Binnenkort is dit wellicht niet meer nodig. Als Donald Trump niet dwarsligt, zullen tienduizenden documenten omtrent de moord nog voor 26 oktober 2017 openbaar worden gemaakt.

De Amerikaanse president werd op klaarlichte dag gedood door geweerschoten toen hij in een open limousine werd rondgereden. Door middel van twee officiële onderzoeken kwam men tot de conclusie dat Lee Harvey Oswald, die twee dagen later zelf werd neergeschoten, de moordenaar was. Andere onderzoekers beweren dat er nog ten minste één andere schutter betrokken was en velen geloven dat Kennedy slachtoffer is geworden van een samenzwering. De moord was, en is nog steeds, stof voor vele complottheorieën. Binnenkort zou dit afgelopen kunnen zijn, dan worden de documenten omtrent de moord mogelijk vrijgegeven. In 1992 is door het parlement bepaald dat de documenten binnen 25 jaar openbaar gemaakt moeten worden. De president van de Verenigde Staten kan echter zijn veto uitspreken, waardoor men weer terug is bij af en niets meer kan doen dan blijven speculeren over deze moordaanslag.

Als de documenten wel worden vrijgegeven, moet men niet al te veel verwachten. De complotdenkers laten zich door nieuwe informatie waarschijnlijk niet van de wijs brengen maar ook mensen die graag helderheid willen, zullen weinig nieuws horen. De kans is groot dat er geen schokkende onthullingen instaan, mede omdat 80% van de stukken eind jaren 90 al is vrijgegeven en omdat sommige dossiers waarschijnlijk vernietigd zijn. Voor nu moeten we nog even geduld hebben en wie weet komt er een einde aan alle complottheorieën.

View Document Management
Bij View kunt u uw papieren archieven laten opslaan, beheren en digitaliseren. Fysieke dossiers kunnen opslagen worden in ons beveiligd archiefdepot en digitaal archief kunt u beheren in iView. Daarnaast biedt View verschillende mogelijkheden omtrent het verwerken van archief, zoals archiefvernietiging. Als u meer informatie wilt over een van deze keuzemogelijkheden, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht