Papier is geduldig

Het vorige stukje van de nieuwsberichten eindigde met de opmerking dat papier geduldig is. Logisch, als er ergens papieren (in dit geval kaarten) opduiken van lang geleden, kunnen die nog steeds waarde en betekenis hebben. Hoe ouder, hoe waardevoller ze soms kunnen zijn.

Papyrusrollen uit het begin van onze jaartelling met een nieuw evangelie erop, documenten uit de Romeinse tijd, het eerste stuk tekst ooit in het Nederlands geschreven, allemaal “papieren” die het nieuws halen omdat mensen het heel bijzonder vinden. En ook meer recent: een handgeschreven songtekst van een bekende groep of zanger levert bij een veiling soms kapitalen op. Maar niet alleen deze “algemene” papieren spreken tot de verbeelding; een dagboek of poëziealbum uit je jonge jaren dat weer “opduikt” heeft een grote emotionele waarde. Om nog maar te zwijgen van brieven, werkstukjes van je (klein)kinderen en foto’s. Toen wij jaren geleden op school voor een geschiedenisproject een overzicht (tijdlijn) moesten maken van onze kinderjaren, stond een klasgenoot voor een probleem. Toen zij elf was, was hun woning volledig afgebrand en daarmee waren alle tastbare jeugdherinneringen, waaronder foto’s, verdwenen……… Het laat zien dat papier van alles geduldig kan bewaren, totdat het (weer) van belang is; maar tegelijkertijd ook kwetsbaar is. Het voorbeeld van de verbrande foto’s heeft ervoor gezorgd dat wij later alle fotonegatieven zorgvuldig brandvrij hebben bewaard. Nu is alles gedigitaliseerd, waardoor de kans op definitief kwijtraken nog kleiner is.

Papier is dus geduldig, maar tegelijkertijd kwetsbaar. Voor het goed en veilig bewaren moet dan ook aan veel eisen worden voldaan. Zuurvrije opbergmappen, geen nietjes of paperclips, goede luchtvochtigheid, maateregelen om water- of rookschade te voorkomen, dit zijn voorwaarden om belangrijke papieren lange tijd goed te bewaren. Digitalisering als extra zekerheid, of zelfs substitutie, is een andere mogelijkheid om belangrijke gegevens te bewaren. Zorgvuldig en geduldig, zo kunnen wij bij View ook “waken” over alles wat voor u belangrijk is om te bewaren. Voor de vakantieperiode die voor ons ligt een veilig idee! Hoeft u zich alleen nog bezig te houden met routekaarten, tickets en reserveringen, naar keuze op papier of digitaal ?.

Content gerealiseerd door Scribia, Helma Bode

Deel dit bericht