Ophef over inzage in bankgegevens

Mag een bank wel of niet in de bankgegevens van klanten kijken om eigen producten aan te bieden? De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt een grote hoeveelheid klachten van mensen die dat niet willen hebben. ABN AMRO doet het, ING en Rabobank overwegen het. Dat blijkt uit een belrondje van de NOS aan de banken. Bankrekeningen vormen een schat aan informatie. 

Veel Nederlanders betalen nog amper met contant geld. Dat zorgt ervoor dat banken veel inzicht hebben in wat bankrekeningeigenaren doen met het geld dat ze hebben. Bijna alles gaat via de pin. Banken hebben daardoor niet alleen inzicht in waar klanten zich bevinden, maar ook in waar ze het aan uitgeven. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld politieke partijen die klanten steunen of bezoeken aan sexshops.

Privacy
ABN AMRO geeft in het stuk aan dat zij dit al een langere tijd doen. Het is volgens hen zeker niet nieuw. Rabobank en ING twijfelen. Het nieuws dat ING wellicht ook van plan is om kortingen aan te bieden aan klanten op basis van hun bankgegevens, zorgt ervoor dat klanten klachten indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het feit dat de banken twijfelen, zegt misschien al genoeg over de ethische kant van het verhaal. In hoeverre wordt de privacy van klanten zo beschermd? En welke informatie kan een bank uit uw bankgegevens halen?

Vraagtekens
Het zijn belangrijke vragen die de banken bezig houden. Het zou ook de gebruikers bezig moeten houden, want wat betekent die inzage voor de klant? De banken zijn van plan de gegevens alleen te gebruiken voor eigen aanbiedingen, maar wat kan dit al voor de klant betekenen? De Autoriteit Persoonsgegevens buigt zich over de zaak. Tot die tijd is het interessant om na te gaan hoeveel u, als klant, bloot geeft als banken in uw betaalgegevens kunnen kijken.

Informatieveiligheid
Hoewel View Document Management zich niet bezig houdt met bankgegevens, is het vraagstuk rondom de privacywetgeving en het oordeel van de Autoriteit wel interessant om te volgen. View doet er alles aan om de gegevens die bij ons liggen opgeslagen te beveiligen met de strengste normen en maatregelen. Heeft u zelf vraagstukken rondom privacy, informatieveiligheid en veilige opslag rondom archieven en persoonsgegevens? View kan u adviseren en op de hoogte brengen van de recente wet- en regelgeving. Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht