Oorlogsarchieven

En dan zit ik zondagavond naar een interview van Ivo Niehe te kijken die in gesprek is met de 102 jarige Benjamin Ferencz. Hij vertelde over zijn verleden als jurist, hoe hij SS officieren voor het oorlogstribunaal kreeg en door de rechter werden veroordeeld voor levenslang of de doodstraf.

De Duitsers registreerden alles zo zorgvuldig waardoor deze documenten ook meteen een zuivere bron en bewijslast waren, aldus Benjamin. En vandaag op 4 mei is dat we stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en zijn er talloze films, gesprekken en documentaires te zien op televisie. Zo wordt op een indringende manier verteld wat zich toen heeft afgespeeld, wat dat voor mensen heeft betekend en wat het voor waarschuwingen voor nu kan inhouden.

Maar uiteraard kan iedereen ook zelf op zoek naar dit stuk geschiedenis. In archieven zijn nog tal van brieven, foto’s, dagboeken en zelfs filmbeelden te vinden. Voor iedereen in te zien; zelfs zonder archiefkennis en gewoon vanuit huis. Bekijk de rijke database van de historie hier: https://www.tweedewereldoorlog.nl/kennis/themas/herinneringscultuur/erfgoed/archieven/

Deel dit bericht