Oktober is cybersecurity maand

In de huidige samenleving zijn computers en internet niet meer weg te denken en gebeurt bijna alles digitaal. Cybercriminelen hebben vaak vrij spel. Zo kunnen zij via onder andere virussen, malware en phishing veel mensen doelwit maken. Volgens het CBS was in 2017 ongeveer 11% van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime. De kosten hiervan zijn jaarlijks zo’n 500 miljard euro. Genoeg reden dus om aandacht te besteden aan cybersecurity.

Wat houdt het in?
De maand oktober staat in Europa in het teken van bewustzijn bij mensen en voornamelijk personeel. Trainingen zijn erop gericht om bij werknemers van zowel publieke als private organisaties de bewustwording over digitale bedreigingen te vergroten. Daarnaast wordt er in deze maand veel aandacht besteedt aan de veiligheid van computers. Hierbij zijn dus alle gebruikers van computers en mobiele apparaten de doelgroep. Ook studenten en technische experts zijn onderdeel van het programma. Zo komt programmeren maar ook algemene ePrivacy aan bod.

Waarom is het zo belangrijk?
De timing van de cybersecurity maand is dit jaar perfect. De nieuwste ransomware, die waarschijnlijk afkomstig is uit Rusland, gaat rond over duizenden Windows-computers in Nederland en België. Deze GandCrab ransomware eist van slachtoffers duizenden euro’s losgeld om weer toegang te krijgen tot een computer. Het slachtoffer krijgt een phishingmail en op het moment dat de ontvanger de mail opent gaat het virus zijn werk doen. Het is niet zo erg als ransomware zoals Wannacry. Dit was een vorm van cybercrime waarbij de malware zichzelf verspreidt over computers. Als het gaat om een phishingmail waarbij ontvangers zelf een actie moeten ondernemen om het virus te verspreiden, zoals bij GandCrab, is het des te belangrijker om mensen bewust te maken van cybercrime en de maatregelen die zij zelf kunnen nemen.

View
Veiligheid staat bij View hoog in het vaandel. Wij zijn ISO 27001 gecertificeerd, wat u de garantie geeft dat informatiebeveiliging procesmatig goed geregeld is. De digitale infrastructuur is 24/7 beveiligd met diverse systemen. Wilt u uw documenten gegarandeerd veiligstellen? Neem contact met ons op voor meer informatie omtrent het digitaliseren van uw archief.

Deel dit bericht