Kabinet stemt in met data aftappen

Met het oog op onze veiligheid, heeft de Nederlandse overheid een grote stap gezet. Het kabinet stemde op 28 oktober in met de gemoderniseerde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Door het goedkeuren van de wet mogen de AIVD en de MIVD grote hoeveelheden data aftappen. 

Privacy
Of de instemming met de wet ook een goede stap is op het gebied onze privacy, is nog maar de vraag. De inlichtingendiensten mogen grote hoeveelheden data in een keer aftappen en deze controleren op opvallende informatie. Volgens het kabinet zorgt de oude wet ervoor dat bijvoorbeeld terroristen nog steeds onder de radar kunnen blijven. Met de nieuwe wet mogen de AIVD en de MIVD ook telefoongegevens tussen Syrië en Nederland aftappen.

HUNTED
Voor wie het programma HUNTED heeft bekeken, weet dat de inlichtingendiensten nu al in staat zijn om veel af te tappen. Ook jouw telefoon mag afgetapt worden, daar hoef je geen verdachte voor te zijn. Op het moment dat jij in iemands contactenlijst staat wie wel door de politie wordt gezocht, dan staat jouw telefoon ook onder de tap.

Rosanne van Schriek View Document Management

Deel dit bericht