Hongerige Belastingdienst

Obese filing
De Belastingdienst heeft ruime bevoegdheden en de belastinginspecteurs vragen tegenwoordig steeds meer informatie voor onderzoek. Om beter en uitgebreider onderzoek te doen, wordt ook gevraagd naar persoonlijke gegevens van mensen. De digitalisering heeft eraan bijgedragen dat bedrijven en instanties grote hoeveelheden persoonlijke gegevens hebben vastgelegd en dus ook kunnen delen met de Belastingdienst.

Botsen van rechten
Het probleem is vaak dat de Belastingdienst ook persoonlijke gegevens bewaart van personen die geen fraude hebben gepleegd. Zo kan het bezitten van een leaseauto je al in het vizier van de Belastingdienst brengen. Nu de Belastingdienst om meer en meer informatie vraagt, botst steeds vaker het recht op privacy van mensen met het recht op informatie van de Belastingdienst. De Belastingdienst beweert dat zij bij twijfel onderzoek mag doen, wat moet leiden tot een veiligere maatschappij.

Een veiligere maatschappij
Of inzicht in gegevens de maatschappij ook daadwerkelijk veiliger maakt, blijft de vraag. Hoe meer informatie er vrijkomt, hoe complexer de regelgeving rondom privacy en informatie verstrekken wordt. En hoe meer regels er zijn, hoe meer deze geschonden kunnen worden. Dit zou betekenen dat minder regels automatisch leidt tot minder fraude en minder vraag naar controlemiddelen zoals de Belastingdienst die in jouw persoonlijke gegevens duikt.

View
View heeft natuurlijk veel gegevens in haar beheer. Digitalisering van documenten zorgt voor overzichtelijker en efficiënter werken. Echter is het vastleggen van onnodige informatie natuurlijk zonde van uw tijd, energie en geld. Bij View helpen wij uw bedrijf graag bij het bepalen welke informatie digitaal vastgelegd kan worden.

Deel dit bericht