Historische archieven

Vorige week was de finaleronde van “De slimste mens”. Op een vraag over Mussert (de leider van de NSB in de tweede wereldoorlog) kwam Maarten van Rossem met een aanvulling. Het blijkt dat Mussert in 1946 ter dood veroordeeld is en vervolgens gefusilleerd. Over zijn laatste woorden was wat te doen: deze zijn tot staatsgeheim verklaard. Er zijn verschillende gradaties in “staatsgeheime” stukken.

Elk jaar worden er, door het Nationaal Archief, documenten openbaar gemaakt. Soms zijn deze documenten 25 jaar geheim gehouden, bijvoorbeeld notulen van de ministerraad. Maar er zijn ook archiefstukken die 50 jaar gesloten blijven. Bijvoorbeeld omdat ze de veiligheid van het land in gevaar kunnen brengen. of gevoelige informatie over mensen die nog in leven zijn. De langste termijn dat documenten gesloten mogen blijven, is maar liefst 75 jaar. En dat is dus het geval met die woorden van Mussert… Moet dus wel iets opzienbarends geweest zijn! Volgend jaar, 75 jaar na dato, kunnen wij dus weten wat hij toen gezegd heeft. Je zult toch maar historicus zijn en zolang geduld moeten hebben.

Bij View gaat het niet om zulke extreem gevoelige, staatsgeheime archieven. Maar uiteraard soms wel om archieven met persoonlijke of zakelijke gegevens die (nog) niet openbaar gemaakt mogen worden. Gelukkig kunnen wij instaan voor een veilige en beschermde omgang met uw archiefstukken. Ons ISO-27001- certificaat geeft u die garantie! Content gerealiseerd door Helma Bode.

Deel dit bericht