Gele briefjes

Een begrip dat iedereen kent: de gele briefjes, of Post-it, zoals ze oorspronkelijk heten. De echte Post-its van 3M zijn in de jaren 50 uitgevonden, eigenlijk bij toeval. De Amerikaanse scheikundige Spencer Silver wilde een nieuwe, sterke kleefstof maken. Helaas bleek de nieuwe lijm niet goed te werken; het plakte wel maar was ook weer heel makkelijk los te trekken. Een mislukte uitvinding, leek het… De uitvinder en chemisch technoloog Arthur Fry zong in een koor; hij baalde ervan dat de boekenleggers steeds uit zijn koorboek vielen.

Daarom kwam hij op een idee: door de boekenlegger in te smeren met de lijm van Silver bleef deze prima op zijn plek zitten. Fry kwam bij 3M te werken bij de Nieuwe Producten divisie en daar werd zijn vinding in productie genomen. Zoals gezegd, iedereen kent de briefjes inmiddels. In verschillende maten, kleuren en merken zijn ze overal te krijgen. Ideaal om even iets op te noteren, geeltje op je bureau of computer plakken en het is altijd bij de hand. Telefoonnummers, geheugensteuntjes, to-do-lijstje of herinneringen voor collega’s, ze zijn op kantoor niet meer weg te denken.

Even een opmerking “in de kantlijn” van een belangrijk stuk, komt bij artsen en advocaten nogal eens voor. Ook hiervoor zijn de Post-its perfect geschikt en worden ze veel gebruikt. Bij het inscannen en digitaliseren van dossiers komen we ze ook regelmatig tegen. Deze korte notities maken het totaalbeeld compleet en ze worden dan ook gewoon meegenomen in de “scanstraat”. Wat bedoeld was als een aandachtspunt voor even wordt zo uiteindelijk toch voor vele jaren bewaard; wie had dat gedacht van een mislukte uitvinding….

Content gerealiseerd door Helma Bode.
post-it iView

Deel dit bericht