Dossiers in handen gevangenen

Een gevangenis in België heeft Nederlandse patiëntendossiers ontvangen van een bedrijf (de naam laten wij achterwege, wij vallen onze vakbroeders hierin niet af) om ze daar klaar te laten maken voor digitaliseren. Gevangenen in Leuven haalden nietjes en paperclips uit een deel van de privacygevoelige dossiers.

Wettelijk is het niet toegestaan om medische gegevens aan derden door te spelen zonder toestemming van de patiënt. De privacyregels zijn hiermee totaal genegeerd. Daarnaast zijn door een ernstige fout ook de medische gegevens van zo’n 200.000 patiënten zichtbaar geweest voor derden, een deel hiervan waren Nederlandse patiëntendossiers. Via een link waren de patiëntendossiers zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Aangezien het zo’n 20 procent scheelt om de voorbereidende werkzaamheden uit te laten voeren door de gevangenis, is het aantrekkelijk om dit werk bij hen uit te besteden. Volgens de partij die verantwoordelijk was voor het versturen van de dossiers, zegt dat de procedure was goedgekeurd door de Belgische overheid, maar om een verkeerde beeldvorming te voorkomen is deze samenwerken met de gevangenen beëindigd. View Document Management laat elk jaar door een extern bedrijf een audit uitvoeren en heeft hierdoor de hoogst haalbare veiligheidsnorm geïmplementeerd, ISO 27001. Dit certificaat geeft u de garantie dat de informatiebeveiliging ten aanzien van uw archieven, dossiers en documenten bij View veilig en betrouwbaar geregeld is. Ook moeten alle werknemers bij View een geheimhoudingsverklaring ondertekenen.

Wilt u meer informatie over onze veilige werkwijze?
Neem dan contact op met een van onze medewerkers en samen kunnen we kijken naar een veilige en passende oplossing voor uw organisatie.

Deel dit bericht