Dossiergluurder

Je medische gegevens, veilig bewaard in het ziekenhuis waar je bent behandeld; dat is iets waar je gewoon op rekent. Niemand wil dat zijn of haar medische dossier wordt bekeken door iemand die dat niet beroepshalve nodig heeft.

Toch is dat eerder dit jaar gebeurd in het Rijnstate ziekenhuis in Zevenaar. Hier heeft een medewerker maar liefst 164 dossiers ingekeken, terwijl hij hiertoe niet bevoegd was. Nogal specifieke dossiers trouwens, want het ging om foto’s van borsten.

Bij vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan zijn er meestal foto’s van vóór en na de ingreep gemaakt. Dat deze door een ziekenhuismedewerker zijn bekeken komt voor de meesten als een enorme schok.

Controle en afhandeling
De inzage in de dossiers is naar voren gekomen tijdens een periodieke controle. De betrokken medewerker is ontslagen en de kwestie is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals wettelijk verplicht is.

De vrouwen van wie de gegevens zijn bekeken zijn per brief op de hoogte gesteld. Een zakelijke mededeling; voor een persoonlijk gesprek moesten zij zelf een afspraak maken. Een manier van werken die verschillende gedupeerden onvoldoende vinden.

Inmiddels hebben verschillende slachtoffers hun beklag gedaan en is er iemand die inmiddels een advocaat in de arm heeft genomen om een schadevergoeding te eisen.

Koppeling met persoonsgegevens
Dat er naar foto’s wordt ‘gegluurd’ is al een naar idee, maar in de dossiers staan ook andere persoonlijke gegevens. Zo is het dus mogelijk de foto’s te koppelen aan een persoon. Een gedupeerd meisje dat een borstverkleining heeft ondergaan noemt bijvoorbeeld dat het zo mogelijk is haar Facebookgegevens te bekijken. “Al met al is deze operatie niet iets waar ik mee te koop loop en nu liggen mijn gegevens gewoon op straat!”

Alleen gekeken?
Volgens woordvoerders van het ziekenhuis zijn er geen aanwijzingen dat er iets anders met de foto’s is gedaan dan alleen kijken. Maar verschillende slachtoffers vragen zich af of het niet mogelijk is dat er met een mobiele telefoon foto’s zijn gemaakt. Het idee dat in de toekomst ooit afbeeldingen op het internet verschijnen baart hen extra zorgen.

Goed om te weten dat er in elk geval bij View een verbod is op mobiele telefoons op de werkplek…

Bron: De Gelderlander

Deel dit bericht