Dossier moet goed beveiligd zijn

In tegenstelling tot enkele jaren geleden bieden de zorgverzekeraars hun verzekerden nu veilig en online inzicht in de rekening die voor hem of haar betaald zijn, en welke kosten de verzekerde eventueel zelf moet betalen.

Een paar jaar geleden kreeg je het alleen tot horen als je het eigen risico moest betalen. Sinds kort is er een extra beveiligingscode om online inzicht te krijgen is je persoonlijke dossier, namelijk een sms die op de mobiele telefoon binnenkomt. Met deze extra beveiliging voldoen zorgverzekeraars aan de wettelijke vereisten uit de Wet bescherming persoonsgegevens. Met het oog op de privacybescherming hebben de zorgverzekeraars in de nieuwe gedragscode van Zorgverzekeraars Nederland afgesproken dat vanaf april 2015 de zorggegevens extra beveiligd moeten zijn.

Gegevens over de gezondheid van personen vallen onder Risicoklasse 2, oftewel ‘gegevens met een verhoogd risico’. Voor deze gegevens stelt het College Bescherming Persoonsgegevens dat alleen een gebruikersnaam en wachtwoord niet voldoende zijn, vandaar dat er wordt gewerkt met een code via de sms. Dit levert irritaties op bij zorgverzekerden, omdat het onhandig is als je geen mobiele telefoon hebt en daarnaast kost het meer moeite.

Het alternatief is echter dat er een kans is op misbruik door onbevoegden als medische gegevens onvoldoende beschermd zijn, wat grote problemen op kan leveren. Alle zorgverzekeraars hebben nu gezamenlijk deze extra beveiliging doorgevoerd en hopen op begrip van de zorgverzekerden dat veiligheid soms boven het gebruikersgemak gaat.  Wilt u uw dossiers ook veilig laten opslaan en beheren, digitaal of fysiek? Het ISO 27001 certificaat geeft u de garantie dat uw dossiers bij View veilig en betrouwbaar gearchiveerd zijn.

Wanneer u meer informatie wenst over de veiligheid van uw archief.
Neem dan contact met ons op 0314-369200

Deel dit bericht