Donald Trump privé, of….?

Een bestand waar je thuis nog even aan verder wil werken; op een usb-stick mee naar huis, of naar jezelf mailen…. Of dat ‘mag’ binnen de afspraken op het werk zal per organisatie verschillen. Er zijn altijd risico’s aan verbonden. Het zal niet voor het eerst zijn dat een gegevensdrager in verkeerde handen terecht komt.

Documenten thuis
Maar fysieke bedrijfsdocumenten meenemen en thuis bewaren, zelfs als je dienstverband is afgelopen, dat is natuurlijk een ander verhaal. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat dat veel te ver gaat.
Toch werden er bij oud-president Donald Trump op zijn landgoed Mar-a-Lago maar liefst 11.000 (!) overheidsdocumenten aangetroffen, waarvan een deel als topgeheim of hoger was geclassificeerd.

In beslag genomen
Volgens het Nationaal Archief had Trump de documenten moeten overdragen bij zijn vertrek uit het Witte Huis. Justitie heeft de documenten daarom in beslag genomen.

Trump vond dat een onafhankelijk arbiter, een ‘special master’ eerst alle documenten moest bekijken. Dit om te onderzoeken of er wellicht te veel is meegenomen, zoals persoonlijke papieren. Een verzoek hiertoe werd door de (door hemzelf aangestelde) rechter goedgekeurd. Voor het justitieel onderzoek betekende dat in ieder geval een maandenlange vertraging.

Groot belang
In hoger beroep is bepaald dat justitie het onderzoek naar de documenten mag voortzetten. “Het is overduidelijk dat er groot publiek belang is om ervoor te zorgen dat de opslag van deze documenten niet heeft geleid tot ernstige schade voor onze nationale veiligheid”, luidt het vonnis. “Daarom moet er worden bepaald wie er wanneer toegang toe had, en gekeken of er geen bronnen of procedures zijn gecompromitteerd.”

Een tegenvaller voor Trump dus, die deze week in een interview nog had verklaard: “Als president van de Verenigde Staten kun je met een mondelinge verklaring de classificatie van documenten aanpassen, zelfs door er alleen maar aan te denken”, redeneerde hij. “Oftewel, toen ik het Witte Huis verliet, waren ze niet geheim meer.”
Of het dan ook acceptabel is ze dan gewoon mee te nemen?

Veilige opslag
Geheim of niet, documenten horen bewaard in een veilige omgeving, waarbij alleen daartoe gemachtigden toegang hebben. Dit geldt dan zowel voor fysieke dossiers als digitale bestanden. Opslag in een landhuis zal op zijn minst veiligheidsrisico’s meebrengen… Dan is betrouwbare opslag en beschikbaarheid bij View een betere keus!

Bron: https://nos.nl

Deel dit bericht