Documenten over de moord op President Kennedy

Vrijdag zijn er door het Nationale Archief van de Verenigde Staten maar liefst 13.173 documenten vrijgegeven over de moord op Kennedy is 1963. Documenten van bijvoorbeeld de inlichtingendiensten CIA en NSA over de periode voor de moord, de nasleep ervan en de vele onderzoeken die ernaar zijn gedaan.

Met deze nieuwe publicatieronde is nu zo’n 97 % van de documenten hierover geopenbaard. Al decennia lang doen er geruchten de ronde over complotten, betrokkenheid van de geheime dienst: kunnen de vrijgegeven documenten hier meer duidelijkheid over geven? Tot nu toe zijn er nog geen grote onthullingen gedaan door onderzoekers of de media.

In 1992 bepaalde het Amerikaanse Congres dat de toen nog geheime stukken uiterlijk 25 jaar later vrijgegeven moesten worden, behalve als er ernstige argumenten tegen zouden zijn. Dat er nu, dertig jaar later, veel wordt geopenbaard is mooi, maar het blijft vreemd dat er nog altijd een deel geheim blijft.

De inlichtingendiensten hebben bezwaar gemaakt tegen openbaring: dat kan gaan om redenen van nationale veiligheid, om bronnen of werkwijzen te beschermen of om buitenlandse relaties niet te schaden. Veel critici zien het echter als een aanwijzing dat de diensten dingen in de doofpot willen houden… Zo zijn er bij veel documenten stukken weggelakt.

Lang niet alle documenten zijn ‘spannend’ of opzienbarend. Condoleancebetuigingen van buitenlandse regeringen, verzoeken om informatie over de gearresteerde (vermeende) moordenaar Lee Harvey Oswald, of verslagen over de reacties in de communistische wereld. Maar gegevens over contacten van Lee met de Cubaanse ambassade, waaruit blijkt dat de CIA hiervan wist, zijn wel interessant.

Er moet dus nog meer komen, voordat volledig duidelijk is wat zich in 1963 heeft afgespeeld. Documenten die de complotdenkers in het gelijk stellen, of juist hun ongelijk aantonen.
Om met ogen van nu de geschiedenis te bekijken en verder aan te vullen blijkt weer het belang van goede en duurzame archivering; papier is geduldig en geeft (op den duur)  nieuwe kennis van gebeurtenissen, groot of klein.

Bron: nos.nl

Deel dit bericht