Blockchain: archiefopslag van de toekomst?

Het begrip Blockchain wordt langzaam bekender. Het systeem, wat oorspronkelijk van de bitcoin komt, kan ook ingezet worden op andere manieren. Voor documentatie, opslag van belangrijke bestanden en de overdracht van deze bestanden kan blockchain een oplossing bieden. In feite is Blockchain hetzelfde als een grootboek of een register. In dit soort grootboeken worden financiën bijgehouden. In registers bijvoorbeeld de identiteitsgegevens in het bevolkingsregister, of alle bedrijfsgegevens in de registers van de Kamer van Koophandel. Ook medische gegevens staan in registers.

Betere beveiliging
De blockchainstructuur zorgt ervoor dat documenten niet kunnen worden vervalst. De betrouwbaarheid van documenten in dit systeem gaat daardoor omhoog. Daarnaast zijn de bestanden beter beveiligd. Voor eigendommen als octrooien en auteursrechten is blockchain een goede uitkomst, omdat deze met blockchain direct in handen komen van de rechtmatige eigenaren.

Geen fraude
Hetzelfde geldt documentatie waar de overheid veel mee werkt, zoals identiteitsgegevens en diploma’s. Met het beveiligingssysteem van blockchain kan er geen fraude met deze documenten worden gepleegd.

Hoe werkt blockchain?
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt met blockchain de data opgeslagen in blokken. Via een systeem van kopieën die aan elkaar gelinkt zijn, ontstaat er een uitgebreide manier van controle op de data. Eens in de zoveel tijd worden nieuwe blokken aangemaakt. Deze worden gecontroleerd en bij goedkeuring wordt er door de deelnemers op het netwerk van een blok een elektroniche handtekening gezet. Met en ketting van blokken met steeds goedgekeurde informatie, blijft de data hetzelfde. Blockchain werkt zonder een centraal punt vanaf waar de data bewerkt kan worden. Hierdoor is het onmogelijk om met de data te frauderen. Als de data niet klopt met het vorige blok, wordt deze niet goedgekeurd. Dit zou namelijk betekenen dat er met de data geknoeid is. Hierdoor blijft de originele data goed bewaard en staat deze steeds onder controle.

Blockchain bij View
View Document Management houdt de ontwikkelingen rondom blockchain goed in de gaten. Daarnaast bekijkt View wat voor rol blockchain kan spelen in de wereld van archiefopslag en de digitalisering van documenten. Is het blockchainsysteem de toekomst voor archiefopslag? De tijd zal het leren. View houdt u op de hoogte. Meer weten over blockchain, archiefopslag en digitalisering van archieven? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht