Blijf updaten tegen ransomware

Nederland lijkt gespaard gebleven bij de ransomware aanvallen van afgelopen weekend. Sinds afgelopen vrijdagavond worden in 150 landen ransomware aanvallen uitgevoerd. Wie achter de aan vallen zit en waar ze vandaan komen is over de hele wereld onduidelijk. Een ding is duidelijk, blijf uw computer updaten!

In Nederland zijn alleen een aantal betaalautomaten in parkeergarages getroffen door de aanval. In andere landen zijn gegevens gesloten. In Engeland was de zorg doelwit. Daar werden verschillende patiëntgegevens buitgemaakt.

Schade
 De reden waarom in Nederland zo weinig schade is aangericht, komt door het feit dat de Nederlandse overheid betaald voor de updates van Windows. Omdat de Nederlandse overheid nog werkt met beveiligde computers, die niet meer door Windows standaard geüpdatet worden. Betalen is dan noodzakelijk om de oude systemen toch te blijven updaten. De computers die nu met ransomware besmet zijn, hadden deze updates niet.

Ransomware
Ransomeware is een vorm van software waarbij gegevens op een computer versleuteld worden. Computers worden dan eigenlijk gegijzeld. Vaak eisen de ‘gijzelnemers’ een soort losgeld. Na het betalen hiervan komen de gegevens weer vrij voor de gebruiker. In dit geval eisen de personen achter deze actie driehonderd bitcoins per computer. Ransomware wordt vaak verspreid via e-mails.

NSA
De oorzaak van deze aanval is een fout in de software van Windows. De NSA gebruikte deze beveiligingsproblemen om eventuele verdachten te hacken. Op het moment dat deze beveiligingsfout aan het licht komt bij kwaadwillenden, kunnen dit soort problemen ontstaan. Ook nu lijkt dit het geval. Windows verwijt de NSA dat het de fout niet eerder heeft laten weten.

View Document Management
Hoe graag we ook zouden willen, ook View kan dit soort ransomware-aanvallen niet voorkomen en afslaan. Wij doen er alles aan om onze bestanden zo veilig mogelijk op te slaan. Dit doen wij op verschillende manieren waar wij verder niet over uitweiden. Uw bestanden zullen bij View vaak wel veiliger zijn opgeslagen dan op uw eigen computers. Voor nu is het belangrijk om geen e-mails van onbekende afzenders te openen en op links in die e-mails te klikken. Maar bovenal is het belangrijk om altijd de updates op uw computer uit te voeren.

Wil u informatie over het digitaal opslaan van uw archieven bij View?
Neem gerust contact met ons op en dan kijken we samen naar een gepaste oplossing voor uw bedrijf of instantie.

Bron: www.nos.nl

Deel dit bericht