Big Data om verraad familie Anne Frank te achterhalen

Voor veel mensen, en zeker de historici, is het een veelgestelde vraag. Wie verraadde Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog? Jarenlang heeft onderzoek geen baanbrekend resultaat opgeleverd, maar dit zou nu anders kunnen worden door Big Data onderzoek.

De afgelopen jaren is digitale informatie steeds omvangrijker geworden in onze samenleving. Dat Big Data wordt gebruikt in onderzoek is dan ook niet vreemd en al een veelvoorkomend fenomeen. Wat echter wel nieuw is, is het gebruik van Big Data onderzoek voor informatie die oorspronkelijk niet digitaal is. Een interessant voorbeeld hiervan is dat cold case onderzoekers erachter proberen te komen wie de familie van Anne Frank heeft verraden. Om de zaak van Anne Frank op te lossen moet data van de Tweede Wereldoorlog tot in detail uitgeplozen worden. Deze grote lompsom aan data is niet gemakkelijk te onderzoeken door mensen zelf, omdat het simpelweg onmogelijk is om alle details en verbanden in kaart te brengen. Met behulp van digitalisering hoopt het onderzoeksteam echter dat zij binnen tweeënhalf jaar verbanden kunnen leggen tussen de data omtrent Anne Frank. Een software maakt het mogelijk om alle data uit het archief digitaal in te voeren, te bekijken en te onderzoeken, wat er uiteindelijk voor moet zorgen dat nieuwe verbanden aan het licht komen. Hierbij doelen de onderzoekers bijvoorbeeld op het naar voren brengen van nieuwe links tussen personen.

Op dit moment is er al nieuwe informatie gevonden die het team verder zou kunnen helpen, maar of de zaak ook daadwerkelijk opgelost kan worden zal pas over twee jaar duidelijk worden. Deze case maakt duidelijk dat digitalisering in de huidige samenleving meer mogelijkheden biedt dan het papieren archief. View draagt dan ook graag haar steentje bij aan het digitaliseren van (grote volume) archieven. Bij grote volumes dossiers is een efficiënte verwerking essentieel om snel en gemakkelijk de juiste informatie te vinden. View beschikt over apparatuur, mankracht en kennis om in een afgesproken periode u te helpen bij het digitaliseren van grote volumes.

Wilt u informatie over het digitaal opslaan van uw archieven bij View?
Neem gerust contact met ons op en dan kijken we samen naar een gepaste oplossing voor uw bedrijf of instantie.

Deel dit bericht