Archief van zwarte geschiedenis groeit en groeit….

In 2015 richtten zij, samen met Miguel en Thiemo Heilbron, The Black Archives (TBA) op. In het begin bestond dit archief alleen uit de nalatenschap van Waldo Heilbron, een socioloog die veel onderzoek heeft gedaan naar post-kolonialisme, slavenhandel en racisme. Deze beperkte (boeken) collectie kon toen nog in een klein kamertje worden opgeslagen.

Toen het archief verhuisde naar een pand in Amsterdam waar de Vereniging Ons Suriname VOS) gevestigd is, werd ook het archief van die vereniging aan de collectie toegevoegd.

De aandacht die er de afgelopen jaren is voor de geschiedenis van de zwarte Nederlanders, het slavernijverleden, heeft ervoor gezorgd dat de collectie bleef groeien. Verschillende particuliere collecties zijn aan The Black Archives geschonken, dat inmiddels meer dan 10.000 boeken beheert. Onlangs is TBA dan ook verhuisd naar een tijdelijk onderkomen in de Bijlmer. Het pand van VOS wordt verbouwd en volgend jaar komt hier het Suriname Museum, waar nog meer ruimte is om alle materialen te presenteren.

Hierbij gaat het vooral om tal van boeken over alle aspecten van de zwarte geschiedenis, maar ook om documentatie over verzet, kansenongelijkheid en racisme. Beelden van de eerste Keti-Koti optocht in de jaren ’60 of Black Lifes Matter-demonstraties zijn te bekijken. Maar ook boeken die vroeger aan (witte) kinderen werden voorgelezen met afbeeldingen en teksten die we nu niet meer vinden ‘kunnen’.

Naast het beheer van het archief organiseert TBA ook regelmatig activiteiten om kennis te delen en dingen bespreekbaar te maken. Ook is er een podcast waarin geschiedenis en actuele onderwerpen gekoppeld worden.

Kortom: een archief waarin van alles te vinden is over het verleden en wat dat betekent voor het Nederland van nu!

Bronnen:

https://nos.nl/l/2511745

www.theblackarchives.nl

 

 

Deel dit bericht