3400 gemelde datalekken tot nu

Sinds de start van de Meldplicht Datalekken, zijn er tot nu toe 3400 meldingen gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat blijkt uit de balans die CYSO opmaakte op 1 oktober. De plicht ging 1 januari in.

Bedrijven en instanties die werken met persoonsgegevens op een webserver, zijn sinds die datum verplicht om datalekken te melden bij de autoriteit. Daarnaast moeten zij tijdig bekend maken aan betrokkenen of hun gegevens mogelijk op straat zijn beland. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens valt het aantal datalekken, in verhouding met het aantal instanties en organisaties die gebruik maken van persoonsgegevens op webservers, zo’n 135.000, nog mee.   Ook de Erasmus Universiteit deed melding van een datalek. Deze week werd bekend dat er bij het lek van waarschijnlijk 4700 studenten gegevens over hun gezondheid zijn buitgemaakt. Dat heeft de Erasmus Universiteit laten weten aan de NOS. Het lek ontstond nadat hackers inbraken op de webserver van de universiteit waar 270.000 gegevensformulieren staan opgeslagen. De aanvallers kregen onder andere telefoonnummers, adresgegevens en e-mailadressen in handen. De gegevens over de gezondheid betreffen waarschijnlijk gegevens over bijvoorbeeld tentamenvrees of autisme en ADHD. Naast het datalek bij de Erasmus Universiteit, werd afgelopen week ook bekend dat er tweeduizend jaaropgaven van medewerkers van Philips uitlekten.

Ook View Document Management werkt met persoonsgegevens op de webserver en heeft dus ook de plicht eventuele datalekken te melden. View is er wel compleet op ingericht op de risico’s daarop zo klein mogelijk te maken. View kan er ook voor zorgen dat de risico’s voor uw archieven zo klein mogelijk blijven, bijvoorbeeld door uw archieven in het beveiligd archiefdepot van View te laten opslaan en beheren, d.m.v. scanning on demand.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of over de mogelijkheden die View biedt, neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht