11.500.000.000 A4 tjes

11.500.000.000 A4 tjes… wauw! (Of: 11,5 miljard)

Werken bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en dan 46 terabyte aan informatie proberen te smokkelen…. Daarvan wordt de 64-jarige Ab El M. uit Rotterdam verdacht.
In verschillende functies, waaronder die van analist, heeft hij een lange loopbaan gehad bij de NCTV. In oktober 2023 startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar hem, omdat hij in ieder geval sinds april vorig jaar staatsgeheime informatie had geprint. Deze, op kantoor, geprinte informatie zou hij thuis hebben gescand en opgeslagen.
Kort na de start van het onderzoek werd hij aangehouden op Schiphol, waar hij op het punt stond in een vliegtuig naar Marokko te stappen. Met bij zich een grote hoeveelheid gegevensdragers, van in totaal dus 46 terabyte.

46 terabyte, ofwel zo’n 11,5 miljard A4-tjes, die hij vermoedelijk wilde overdragen aan contacten bij de Marokkaanse inlichtingendiensten.
In de beveiligde rechtbank in Rotterdam kwam deze week de zaak voor de rechter.
Een zaak waarin de verdachte tot nu niets heeft gezegd. Volgens zijn advocaat wil hij wel praten, maar ‘hij heeft een geheimhoudingsplicht waarvan hij eerst ontheven zou moeten worden’. Tot de volgende zitting, in mei, blijft hij in elk geval vastzitten.

Uitprinten?

Op het werk uitprinten en thuis digitaliseren, zoals het artikel naar voren brengt. Dat kan uiteraard niet.
En ook de giga hoeveelheid papier om alles te printen, stel dat. Dat zijn vele pallets vol met A4 tjes.
Of voor de betere beeldvorming: 11 miljoen pakken kopieerpapier van 500 stuks. De kosten alleen al, laat staan het gewicht.
Dat deze man zolang bezig kan zijn geweest, met deze volumes, moet dus zijn opgevallen. En dat is glansrijk gelukt.
Maar de controle blijkt dus zeer pover. Data weghalen moet altijd met een dubbele controle gedaan worden, helemaal met staatsgeheimen.

Geheimhoudingsplicht

Droogkomisch is ook in het artikel, ‘nee ik kan er niets over zeggen i.v.m. mijn geheimhoudingsplicht’. Dat is dan wel weer keurig volgens regels. Gevalletje boter op zijn hoofd of moraalridder.
Maar goed, de man is verdacht en ik ben zeer benieuwd wat de rechter hem als straf zal geven, mocht hij veroordeeld worden.
De kracht van digitaal bewaren en meteen ook de zwakte: Een tas vol met gegevensdragers klinkt ook veel, maar wij praten hier over 46 terabyte. Ja, dat is veel, maaraar wetend dat 1 TB tegenwoordig op een USB-stick kan…. 46 Stickies is dus easy mee te nemen. En als het moet kan het met even diep zuchten ook inwendig meegenomen worden.

Ja ik schrijf deze reactie met een luchtige relativering. Als je het artikel een beetje ontleedt met het volume en de aantallen in perspectief plaats, dan kijk je er anders naar.
Het is vanuit ons vakgebied wel weer een wake-up call, dat zelfs in deze organisatie, met alle veiligheidsprotocollen, dit toch lukt of..mislukt. Wat lees jij?

Mocht dit dilemma ook bij jullie op de werkvloer spelen, dossiers, data, wie heeft toegang en hoe nu verder?
Graag sparren wij eens met jullie over dit onderwerp.

Met vriendelijke groet
Wilfred Bussink

0314-369200 / 0653-337399
www.view.nl

Bron: nu.nl

Deel dit bericht