WYSIWYG oftewel “What You See Is What You Get”

Het ‘Pdf’je’ alweer jarenlang een begrip in documentland maar waar ligt de bron en wie heeft dit bedacht?

Dat deze standaard nu al sinds de begin jaren ‘90 in Nederland nog altijd up en running is, is wel bijzonder in automatiseringsland. Want toen was de informatie- en communicatietechnologie nog in een soort van stenen tijdperk.
Mobieltjes waren er wel, maar nog heel exclusief en het bereik was zeer beperkt. Internet was nog maar net begonnen en de ontwikkelingen stonden helemaal aan het begin.

Wij gaan even helemaal back to the roots, terug naar de vorige eeuw en dan komen wij uit bij Charles Geschke uit de omgeving van Cleveland, in het oosten van Amerika.
Charles begon zijn studie aan de Saint Ignatius High School en stroomde daarna door naar de Xavier-universiteit, waar hij in 1962 een bachelorsdiploma (BA) behaalde en in 1963 een mastergraad (MS) in de wiskunde. Van 1963 tot 1968 doceerde hij wiskunde aan de John Carroll-universiteit (Ohio). In 1972 promoveerde hij in de informatica aan de Carnegie Mellon University onder begeleiding van William Wulf. Hij was een co-auteur van Wulfs boek uit 1975: The Design of an Optimizing Compiler.
In oktober 1972 trad Geschke in dienst van het onderzoekscentrum van Xerox. Zijn eerste project betrof de bouw van een mainframe computer. Daarna werkte hij aan programmeertalen en ontwikkelde gereedschappen die werden gebruikt voor de bouw van het Xerox Star-werkstation. In 1978 begon Geschke bij PARC, en voerde hier onderzoek uit op het gebied van grafisch, optica en beeldverwerking. Hij huurde John Warnock in en samen ontwikkelden ze de paginabeschrijvingstaal Interpress. Omdat ze er niet in slaagden het Xerox-management te overtuigen van de commerciële waarde van Interpress, verlieten de twee Xerox om een eigen softwarebedrijf te beginnen. (Dit is ook puur pionieren en ondernemerschap, vind ik). Wij schrijven 1982 (!) toen de heren in Warnocks garage Adobe oprichtten, dat was genoemd naar het riviertje dat achter Warnocks huis liep. Interpress zou uiteindelijke evolueren tot PostScript. Dankzij deze opmaaktaal werd het veel makkelijker om afbeeldingen en tekstopmaak te printen. Het zorgde voor een revolutie in Silicon Valley.

Onder meer Steve Jobs (zie hier het “fingerspitzengefühl” van Steve) stak miljoenen in het bedrijf en het gebruik van PostScript op zijn Mac-computers resulteerde in een van de eerste desktoppublishing-systemen. Het stelde gebruikers in staat om documenten op te maken op een personal computer en precies zo uit te printen op papier als het er op de monitor uitzag. Een proces dat bekend staat als WYSIWYG, een acroniem van “What You See Is What You Get”. Naast PostScript ontwikkelde Adobe onder leiding van Geschke het portable document format (PDF), dat zou uitgroeien tot de wereldwijde standaard om snel en eenvoudig elektronische documenten te verspreiden. Later ontwikkelde het bedrijf ook andere bekende softwareprogramma’s, zoals Photoshop, InDesign en Illustrator.
Van december 1986 tot juli 1994 was Geschke directeur van Adobe in de plaats Mountain View; en van april 1989 tot april 2000 was hij president en stopte hij bij Adobe, kort nadat zijn vriend Warnock het bedrijf als directeur had verlaten.

En nu in 2023, ruim 40 jaar na de opstart in een garage is het ‘Pdf’je’ een wereldwijde standaard en zijn er vele miljarden documenten op servers opgeslagen.
Dit stukje geschiedenis uit ons vakgebied wilde ik graag met jullie delen. Wil jij nu ook jouw geschiedenis van documenten en dossiers vertalen naar een goed en digitaal archief met onze applicatie iView? Bel, mail, of laat een berichtje achter en ik luister graag naar je verhaal. Dank je wel alvast.

Groetjes Wilfred Bussink

Deel dit bericht