Langs het randje – deel 4/6

En dan is het 2008. Bankencrisis. Na jaren van succes en een groeiende economie, kwam nu de kentering. In New York en daarna wereldwijd gingen de banken onderuit of nog sterker, banken gingen failliet!

Het ondenkbare gebeurde, zelfs onze ING bank moest gered worden met staatssteun! Deze zakelijke ‘veldslag’ had ook zijn weerslag op het ondernemersvertrouwen. Want de bekende uitspraak ‘als je geknipt en geschoren wordt moet je stil blijven zitten’. Dit gebeurde dan ook. Alle niet noodzakelijke zaken werden geskipt.
Dit merkten wij ook, op archiefzaken kon makkelijk worden bezuinigd en dat deden de klanten dan ook. Minder verkoop van dossiermappen en adviesgesprekken. En dit gebeurde juist nadat wij geïnvesteerd hadden in een grote hal, aanpassingen, extra mensen etc. Met andere woorden: het break-evenpoint ging fors omhoog en de omzet daalde.
Kortom, de normaal te verwachten winst ging omlaag, of werd zelfs nul. Ook gingen de banken alle openstaande kredieten dwingend terugvorderen met een verkorte looptijd. Dit had als gevolg, interen op eigen vermogen en zeer kritisch zijn op uitgaven. Wij waren dus ook, net als vele andere ondernemers, de veroorzakers van deze recessie.
Gelukkig hadden wij net genoeg ‘lucht’ en een aantal vaste klanten die de continuïteit van View waarborgden. Want doordat wij archiefbeheer erbij deden, was dit ook voor bedrijven een kostenbesparing. Het outsourcen van dossiers betekende minder ruimte in panden, minder uren voor onderhoud, kortom, deze crisis was dankzij onze nieuwe tak archiefbeheer voor ons de nieuwe winst.

Ook privé was het erg spannend; net een ander mooi jaren ’20 huis gekocht en het andere huis nog in bezit. Door flink in prijs omlaag te gaan was er een koper bereid onze woning te kopen.
Maar toch zaten we een half jaar met dubbele lasten. Ook dat kwam erbij, mentaal allemaal erg zwaar en ook nog eens met een jong gezin.
Toen was ondernemen en op eigen benen staan eigenlijk niet het droomscenario, dit was voor ons langs het randje gaan. Eén tikkie en het was einde View….

Gelukkig groeide de tak ‘archiefbeheer’ mooi gestaag en na een jaartje stonden wij er weer goed op. Onze eigen crisis was bedwongen.

Deel dit bericht