De oervorm van archiveren

Archiveren en digitaliseren zijn bij View dagelijks voorbijkomende begrippen. View voorziet niet alleen in archiefbeheer, maar ook in archiefvernietiging en advies. Daarnaast zijn er ook allerlei verschillende mogelijkheden voor het digitaliseren van uw archief, denk aan scanning on demand. Maar waar komt het begrip ‘archiveren’ nou eigenlijk vandaan en wat houdt het in? 

Archivistiek
Archiveren is simpelweg het ‘opbergen in een archief’. Maar wat als we het iets breder gaan bekijken… Als we Wikipedia mogen geloven dan is archiefwetenschap, ook wel archivistiek genoemd, de studie van het vastleggen van doelgericht verzamelde menselijke kennis. De grondlegger van deze academische traditie is Duitser Jacob von Rammingen. Hij leefde tijdens de 16e eeuw en bracht in 1571 twee handleidingen uit voor archiefbeheer, welke nu worden bewaard onder de naam “The Earliest Predecessors of Archival Science” (over goed archiefbeheer gesproken…). Het begrip archiveren dateert dus al uit de 16e eeuw, maar wat houdt het in? Archivistiek kent verschillende beroepen zoals archivaris en natuurlijk de archiefmedewerker. Archiefmedewerkers zorgen ervoor dat het archief veilig en betrouwbaar wordt opgeslagen. Dit proces, zorgen dat het archief veilig bewaard blijft, is dus niet gericht op de inhoud van documenten, maar op de context, structuur en vorm. Hierdoor kan archief gedurende een lange periode (of zelfs voor altijd) overzichtelijk bewaard blijven. Dit is een vereiste aangezien een archief de bewaarplaats is van documenten waarin het handelen van mensen en organisaties vastgelegd wordt, wat betekent dat documenten uit een archief kunnen dienen als bewijsstuk. Veilig, betrouwbaar en gestructureerd archiveren is van groot belang, vandaar dat er ook tegenwoordig nog verschillende HBO- en universitaire opleidingen gericht zijn op archiefwetenschappen.

View
De archiefmedewerkers van View zijn dagelijks hard aan het werk om te zorgen dat het archief van verschillende bedrijven en organisaties veilig wordt opgeslagen en/of gedigitaliseerd, zodat belangrijke informatie niet verloren gaat. Is uw bedrijf ook op zoek naar een externe partij om uw archief te beheren? Neem dan contact op voor meer informatie.

Deel dit bericht