Voorkom lekken van medische dossiers

In een groot appartementencomplex in Nijmegen is afgelopen week een belangrijke vondst naar buiten gekomen. Het complex werd ooit gebruikt als verpleeghuis en nu zijn er door de bewoners tientallen medische documenten gevonden uit die tijd. 

Wat is er precies gevonden?
Namen, geboortedata en aantekeningen van toegediende medicijnen zijn tot in detail vastgelegd in de gevonden medische dossiers. Het gaat hierbij voornamelijk om lijsten van medicijngebruik van 34 dementerende ouderen. Een van de huidige bewoners geeft aan dat er zelfs medicijnen lagen, maar dat deze op een gegeven moment zijn verdwenen.

Voorkom lekken van medische dossiers
Bron: De Gelderlander

Hoe kon het gebeuren?
Hoe het kon gebeuren blijft tot nog toe een raadsel… De meest logische verklaring is dat ZZG Zorggroep simpelweg is vergeten dat de medische dossiers in deze kelder lagen opgeslagen. Destijds is het complex verkocht aan Claver en daarna is Gapph de nieuwe eigenaar en beheerder geworden. Deze beide partijen wisten ook niet dat er dossiers achtergebleven waren. Meerdere huidige bewoners van het complex wisten het echter wel, want de dossiers werden teruggevonden tussen achtergebleven flesjes bier. De ZZG Zorggroep draagt de verantwoordelijkheid en gaat onderzoek doen hoe het heeft kunnen gebeuren.

Veiliggesteld
Inmiddels heeft de zorginstelling alle medische dossiers weggehaald en veiliggesteld om meer schending van privacy te voorkomen. Het kwaad is echter al geschied aangezien meerdere onbevoegde personen toegang hebben gehad tot de dossiers. De nieuwe AVG wet stelt zeer strenge eisen aan het verwerken van medische dossiers en in dit geval is de zorginstelling zeker in overtreding, wat aanleiding kan zijn tot een onderzoek.

View
Het veilig en betrouwbaar opslaan van dossiers is van groot belang, zoals blijkt uit dit verhaal. View heeft de hoogst haalbare veiligheidsnorm geïmplementeerd (ISO 27001) om uw bedrijf de zekerheid te geven van een veilig archiefopslag. Heeft uw bedrijf overvolle archiefruimtes en wilt u het beheer graag uitbesteden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht