Vernietigen!…of toch niet..

Heel de wereld heeft het meegekregen: een beroemd kunstwerk vernietigde zichzelf tijdens een veiling bij Sotheby’s in Londen. Het gebeurde enkele seconden na een bod van meer dan 1 miljoen euro. Mensen in de zaal waren verbijsterd en de directeur zei: “Wij zijn net geBanksyd”.

Wie is Banksy?
Het schilderij Meisje met Ballon, nu ook wel Liefde ligt in de prullenbak genoemd, is gemaakt door de nog altijd mysterieuze Banksy. Als je googelt op de naam van deze kunstenaar, kom je erachter dat zijn ware identiteit nog altijd een raadsel is. De straatkunstenaar is bekend geworden door zijn humoristische en enigszins provocerende kunst. Zijn werken verschijnen onaangekondigd op stadsmuren over de hele wereld. Over het vernietigen van zijn eigen kunstwerk zei de kunstenaar: “De drang om te vernietigen, is ook een creatieve drang.”.

Vernietigen? ja maar..
Het verhaal gaat dat de eigenaren van kopieën van het schilderij nu hun exemplaren versnipperen zodat het zal lijken op het originele kunstwerk. Niet slim volgens experts: de waarde van een kopie, zo’n €40.000, zal niet groter worden maar juist kleiner. Volgens enkele bronnen is het originele exemplaar van Meisje met Ballon wél meer waard geworden. De waarde zou na de vernietiging bijna dubbel zo hoog zijn. Wat er nu met de verkoopovereenkomst gaat gebeuren wordt nog uitgezocht door het veilinghuis.

En bij uw organisatie?
Zo zie je maar, het is belangrijk om te weten wanneer zaken vernietigd mogen worden. Niet alleen in de kunst, maar ook bij uw bedrijf. Archieven kennen verschillende bewaartermijnen. Het te vroeg vernietigen van uw digitale of papieren archief kan leiden tot grote problemen als documenten nog ingezien moeten worden. Maar ook het te laat vernietigen van archief heeft negatieve gevolgen. Het leidt namelijk niet alleen tot overvolle archiefruimtes op locatie, maar ook het verlies van overzicht binnen uw bedrijf kan een gevolg zijn. Het uitbesteden van archiefbeheer en archiefvernietiging is een goede oplossing. Wij helpen u graag met raad en daad!

Deel dit bericht