Belastend belastingdienst

Vorig jaar kwam al bij het tv-programma Zembla aan het licht dat de Belastingdienst haar zaken omtrent informatiebeveiliging niet op orde heeft. Er werd betering beloofd, maar nu blijkt dat dit nog steeds niet plaatsvindt. De Belastingdienst zegt dat zij niet kan garanderen dat er geen gevoelige informatie van mensen uitlekt. Dit betekent dat de centrale database met gegevens van alle Nederlandse burgers nog steeds onveilig is.

Hoe kan dit?
De directeur-generaal noemt het “technisch niet mogelijk” om de gevoelige persoonsgegevens goed te beveiligen. Het is onmogelijk om bij te houden wie gegevens inzien en het blijkt ook niet haalbaar om toegang tot gevoelige informatie te beperken. Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat oud-medewerkers in sommige gevallen tot wel 150 dagen na vertrek nog toegang hadden tot de informatie. Het is wel mogelijk om te tracken welke gegevens door werknemers worden opgevraagd, maar men kan niet zien of de gegevens uit de systemen worden geëxporteerd naar niet-geautoriseerde personen.

Wat betekent dit?
Er gelden regels binnen de organisatie, zoals het feit dat het verboden is om data op een USB-stick op te slaan, maar het is niet uitgesloten dat dit gebeurt. Het is dus mogelijk dat gevoelige informatie buiten de muren van de belastingdienst terecht komt. Dit alles betekent ten eerste dat persoonlijke gegevens niet veilig zijn, maar ook dat de Belastingdienst niet aan de AVG wet voldoet die in mei dit jaar in werking trad. Waarschijnlijk zal zij pas voldoen aan de nieuwe privacywet in 2019.

View
Het veilig en betrouwbaar beheren van gevoelige informatie is prioriteit bij View. Onze organisatie beschikt over de juiste kwalificaties en het pand en de archiefruimtes zijn voorzien van toegangsbeveiliging. View is ISO 27001 gecertificeerd, wat u de garantie geeft dat View processen heeft ingericht voor de informatiebeveiliging. Wilt u uw documenten gegarandeerd veiligstellen? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht