Prins Bernard en zijn privé archief

Prins Bernard kende een markant leven vanuit paleis Soestdijk. En nu 19 jaar na zijn dood is hij weer in het nieuws en lijkt een post-symbolische middelvinger op te steken.

Lidmaatschapskaart…

Het zal de afgelopen dagen niemand zijn ontgaan: Flip Maarschalkerweerd, oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief, heeft de originele lidmaatschapskaart van prins Bernhard gevonden. In het privéarchief vond hij de kaart waarmee het lidmaatschap van Hitlers NSDAP wordt bevestigd, iets dat de prins altijd heeft ontkend.

Ontkenning

In 1996 hadden historici in de VS al een kopie van de kaart gevonden, net als correspondentie over de opzegging ervan in 1936, het jaar waarin de prins zich verloofde met (toen) kroonprinses Juliana. Desondanks is de prins altijd blijven ontkennen lid van de partij te zijn geweest, zelfs ‘met de hand op de bijbel’.Met het definitieve bewijs van het tegendeel, blijft de vraag of de regering destijds op de hoogte was. Is er in de Rijksarchieven hier nog iets over terug te vinden?

Belangrijke papieren

Iedereen vindt het belangrijk persoonlijke papieren zorgvuldig te bewaren. Papier is geduldig: dat deze kaart nu, na bijna 90 jaar, opduikt en voor veel commotie zorgt is daar een bewijs van. Blijft de vraag waarom de prins deze niet heeft laten ‘verdwijnen’. Voldoende open haarden in paleis Soestdijk, en een versnipperaar is vast ook wel aanwezig geweest in een kantoorruimte.Het lijkt er dus op dat de kaart bewust bewaard is gebleven, dat Bernhard het belangrijk vond, een mooie herinnering wellicht? Hij stond graag in het middelpunt van de belangstelling. Misschien sprak het idee wat er zou gebeuren bij de ontdekking van de kaart wel zeer tot zijn verbeelding…..

Bewaren of vernietigen

Je persoonlijke of zakelijke documenten zorgvuldig bewaren, beheren: View is het bedrijf waar je dit uitstekend uit handen kunt geven. Met de perfecte bewaaromstandigheden voor de papieren, toch altijd en overal digitaal beschikbaar. Maar heb je toch liever dat sommige dingen niet door anderen gezien worden? Met inachtneming van de voorwaarden in de Archiefwet kan View ook regelen dat alles perfect wordt vernietigd ?

Tekst en opmaak: Wilfred Bussink/Helma Bode 5 oktober/2023
Bron: NRC en Rijksvoorlichtingsdienst

Deel dit bericht