Digitaal? Nee, blijven printen…..

Toen in 2021 een nieuwe regering aantrad in Duitsland, waren er stevige ambities op het gebied van modernisering en digitalisering van de overheidsdiensten.

In het regeerakkoord van SPD, FDP en Grünen stond maar liefst 226 keer het woord ‘digital’. Maar nu, halverwege de regeerperiode, is er nog maar weinig veranderd. Van de beloofde 334 digitaliseringsprojecten bij de overheid, zijn er nog maar 38 daadwerkelijk afgerond. En bij 77 projecten is er zelfs nog geen start gemaakt…..Het imago van bureaucratie en trage dienstverlening behoort dus nog niet tot het verleden.

Deelstaten
Een van de oorzaken voor de vertragingen is het Duitse systeem van deelstaten. De landelijke overheid bouwt bijvoorbeeld een digitaal portaal, maar daarna zijn de deelstaten verantwoordelijk voor het verwerken van de digitale aanvragen. De ene deelstaat is daar sneller mee dan de andere. Bovendien werkt niet iedereen met hetzelfde systeem; zo kan het dus gebeuren dat digitaal aangeleverde informatie handmatig in een ander systeem moet worden ingevoerd.

Studiefinanciering
Zo is er een start gemaakt met het digitaal aanvragen van de studiefinanciering, de Bafög. Studenten kunnen dat via een landelijke website aanvragen. Maar zodra dit is verstuurd, wordt op een regiokantoor alles uitgeprint en in een papieren dossier opgeborgen…. Studenten klagen dan ook dat er vaak een hele tijd zit tussen de aanvraag en het moment waarop het geld wordt overgemaakt. En elk jaar dezelfde documenten moeten aanleveren is ook een punt van kritiek.

Concurrentie
Ook zijn er klachten bij ondernemers; veel zaken kunnen niet digitaal geregeld. En waar dit wel kan is het bijna zeker dat vervolgens alles wordt uitgeprint en handmatig verwerkt. Vakorganisaties en economen waarschuwen dan ook dat Duitsland op deze manier zijn concurrentiepositie op het spel zet. Hooggekwalificeerde arbeidskrachten en ondernemers uit het buitenland kiezen minder snel voor Duitsland. Digitalisering moet dus echt in een stroomversnelling komen!

Bewaren? Papier of digitaal
Digitale verwerking maakt processen sneller en makkelijker, voor burgers en overheidsinstellingen. Maar hoe bewaar je ‘oude’ gegevens het best? Gelukkig hoef je daar bij View geen keus in te maken. Of het om papieren in mappen gaat, of digitaal verkeer: View kan op alles even goed ‘passen’ en het voor jou direct toegankelijk maken!

Bron: https://nos.nl/l/2493136

Tekst: Helma Bode en Wilfred Bussink.
artikel geplaatst op: 18-10-2023.

Deel dit bericht