“Als de duivel, God, Trump of wie dan ook dat vraagt, zullen we dat altijd weigeren.”

Aldus de CEO van Signal, Meredith Whittaker. Is daarom nu het signaal om over te stappen?

In hoeveel WhatsApp groepen zit je, en hoeveel contacten heb je daar? In Nederland zijn 13,5 miljoen mensen actief op deze berichtenservice, sinds 2014 eigendom van Meta. En dat laatste is iets dat nu veel mensen zorgen baart; Meta is een commercieel bedrijf, gericht op winst maken. WhatsApp versleutelt de berichten, maar verzamelt wel metadata van zijn gebruikers. Hoe laat wordt er geappt, met wie, waarvandaan? Zo kan Meta, via de andere diensten Facebook en Instagram, gerichte advertenties aanbieden. En sinds Meta-eigenaar Mark Zuckerberg zijn geld en invloed gebruikt om de huidige politieke situatie in Amerika te ondersteunen, is dat wel het laatste dat veel mensen willen.

Signal
De onafhankelijke waakhond voor een open en rechtvaardige informatiesamenleving, Bits of Freedom, heeft een duidelijke voorkeur voor een andere berichtenservice: Signal. Signal is een non-profit bedrijf, en heeft veel meer aandacht voor de privacy. Het is opgericht door Brian Acton, oud-topman van WhatsApp, samen met privacy-activiste Meredith Whittaker. Sinds de verkoop van WhatsApp aan Meta zijn er verschillende privacy schandalen geweest. Zo was er een schandaal over inmenging in de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Ook het beleid om meer gegevens te delen met Facebook was een van de redenen voor Acton om een nieuwe dienst op te zetten. Hoewel het hoofdkantoor van Signal ook in Amerika gevestigd is, zijn cyberexperts het erover eens dat dit nu het veiligste alternatief is. Zo is Signal ‘open source’, wat betekent dat de code openbaar en controleerbaar is.

Overstappen?
Wellicht goede redenen om over te stappen; maar hoe pak je dat aan? Met zoveel Nederlandse WhatsApp gebruikers, wereldwijd zelfs 2 miljard (!), is Signal nog een kleine speler. Naar schatting gebruiken 1 miljoen Nederlanders deze berichtendienst. Dus zullen lang niet al je contacten te bereiken zijn via Signal.De EU maakt zich er zorgen over dat het niet mogelijk is berichten vanuit Signal naar WhatsApp te sturen en vice versa. Dit is eigenlijk ook een heel rare zaak: iedereen vindt het volkomen normaal dat je van elk email-account berichten naar een ander account kunt sturen. Maar deze uitwisselingsmogelijkheden (zogeheten interoperabiliteit) heb je dus niet bij berichtendiensten. De EU streeft ernaar dit wel mogelijk te maken; zo creëer je meer concurrentie en beperk je de macht van de allergrootste aanbieder. Nadeel is dan mogelijk wel dat Signal de privacybescherming moet verlagen naar het niveau van WhatsApp, tenzij deze de bescherming verhoogt naar het niveau van Signal.

Privacybescherming

Migreren
Bits of Freedom ziet graag meer mensen naar Signal gaan, maar spreekt niet van ‘overstappen’, maar van langzaam migreren. Dus een tijdlang beide diensten gebruiken, tot je contacten ook zijn overgestapt. Dat doe je zo: de app downloaden en een account aanmaken, daarna je contacten laten weten dat je op Signal actief bent. Dit kan via mail of WhatsApp. Op internet is er zelfs een plaatje te vinden ‘Bereikbaar op Signal’; je profielfoto vervangen door deze afbeelding maakt iedereen duidelijk dat je dat gebruikt. Mensen die ook al Signal gebruiken kun je vervolgens vragen alleen via die dienst te communiceren. Zodra Signal voldoende ‘massa’ heeft bereikt zou je dus WhatsApp kunnen verwijderen; zeker niet eerder.

Privacybescherming, zou vanzelfsprekend moeten zijn. Bij View nemen wij hiervoor alle noodzakelijke maatregelen. Maar tegelijkertijd gaan veel mensen er uiterst slordig mee om. Mogelijk heeft het voorgaande je aan het denken gezet…..

Bron: https://www.maxmeldpunt.nl/

Content Helma Bode en Wilfred Bussink

 

 

Nieuwsbericht: 252

Deel dit bericht