35 jaar misdaadgeschiedenis vastgelegd in 1000 ordners

Afgelopen week is het megaproces tegen Willem Holleeder begonnen. Hij wordt verdacht van 6 moorden en 1 poging tot moord, maar dit proces gaat veel verder dan zijn betrokkenheid bij zes moordaanslagen. Het gaat over het samensmelten van de bovenwereld met de onderwereld. 

Omvangrijk dossier
De 35 jaar misdaadgeschiedenis die behandeld zal worden tijdens het proces is vastgelegd in een 1.000 ordners tellend dossier. Het Passageproces met 350 getuigen is vastgelegd in 600 ordners. Het proces tegen Holleeder telt bijna 300 getuigen en daarmee komt het dossier op zo’n 1.000 ordners.  Het dossier van Willem Holleeder telt inmiddels zoveel orders dat simpel doorbladeren niet meer mogelijk is. Dit dossier is alleen nog digitaal te doorgronden.

Is zo’n omvangrijk dossier nog wel werkbaar? Het antwoord is ja, maar het kost wel wat tijd. Het OM heeft er ruim drie jaar over gedaan om de zaak tegen de Neus voor te bereiden. In december 2014 werd hij aangehouden en pas op 5 februari 2018 werd de inhoudelijke behandeling gestart. Ze verwachten een langslepend proces van voorlopig 65 zittingsdagen. Om te voorkomen dat het proces volledig overnieuw zou moeten, is er een vierde rechter aanwezig in de rechtszaal. Deze rechter mag alleen luisteren en zal invallen als een van de andere rechters uitvalt.

Veiligheid
In 2016 lekte al een deel van deze informatie uit en we hebben met het boek Judas al een inkijk gekregen in de wereld van Willem Holleeder. Met 40 rechercheurs op de zaak, bijna 300 getuigen en een groot deel van de bevolking die geïnteresseerd is in deze zaak is het van groot belang dat het dossier goed beveilig wordt, maar daarbij moet het dossier wel gemakkelijk beschikbaar zijn voor alle procespartijen. Het dossier is voor deze partijen dan ook digitaal te doorzoeken. Digitalisering maakt het gemakkelijk om processtukken toe te voegen aan het dossier en alle procespartijen hebben dan direct beschikking over deze stukken. Maatregelen zijn getroffen om veiligheid van het dossier te waarborgen en om te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben.

Wilt u meer weten over digitalisering van de rechtspraak?
Klik dan hier. Of wilt u meer informatie over digitalisering of de veiligheid van het digitale dossier? Bel of mail gerust.

Deel dit bericht