Dossiers veilig

In de NRC van 17 oktober stond een verhaal over DDoS-aanvallen. Michel van Eeten, hoogleraar internetveiligheid aan de TU Delft, denkt dat er dadelijk tienduizenden aanvallen plaatsvinden omdat het zo gemakkelijk is om de aanvallen uit te voeren.

Bedrijven kunnen niet veel meer doen dan wachten tot de aanval voorbij is. En dat kan lang duren. Soms hebben DDoS-aanvallen zoveel kracht, dat ze volledige internetproviders plat kunnen leggen, zoals die van Ziggo afgelopen augustus. De aanval werd opgeëist door een groep, die dreigde via YouTube met nieuwe aanvallen. Gegevens wilden ze niet stelen, maar ze wilden Ziggo bewust maken van de internetveiligheid van Ziggo en haar klanten. De groep jongens werd opgepakt, ze bleken gewoon uit Nederland te komen en opereerden vanuit huis. Het Openbaar Ministerie wijst erop dat de DDoS-aanvallen geen spelletjes zijn. Voor de politie is het een grote klus om de daders te vinden. Vaak zijn ze slecht te vinden. Alleen bij grote aanvallen gaat de politie er achteraan. Soms lukt dit al volgens het ‘pyromaanprincipe’. De jongens die ieder uur kijken of de site nog in de lucht zit, doen dit niet voor niets. Ze blijven kijken, voor de politie is dit gemakkelijk om te achterhalen. In het verhaal uit de NRC komt Jeffrey voor. Een jongen van vijftien die, net als de opgepakte jongens, vanuit huis DDoS-aanvallen uitvoert. Niet zulke grote, daar wil hij niet aan mee doen. De lol begint er voor hem af te raken, het is te gemakkelijk te worden.

Er zijn honderden illegale sites waarop je voor een klein bedrag een DDoS-aanval kunt uitvoeren. Ook voor scholen is het, volgens het verhaal in NRC, lastig. In iedere klas zit wel een jongen die kan programmeren en daarmee de systemen plat kan leggen. Ook Jeffrey heeft dit al eens gedaan. Hij kon bij de cijfers en de roosters. Hij gaf het door aan de technische dienst van school, zij zijn er nu mee bezig. Uit het artikel van de NRC is de conclusie te trekken dat de digitale wereld ook kwetsbaar blijft. Dan blijkt maar weer eens dat papier als fysieke back-up en brondocument nog algemeen gemeengoed is. In ons ISO 27001 gecertificeerde archiefdepot staan uw fysieke dossiers beveiligd opgeslagen. Geen DDoS-aanval die hierbij kan komen! Ook ons digitale depot is maximaal beveiligd en de goede back-up en restore faciliteiten zorgen ervoor dat de dossiers 24/7 online opvraagbaar en beschikbaar zijn.

Wilt u meer informatie over het veilig en vertrouwd veilig opslaan van uw archieven/dossiers?
Neem gerust contact met ons op met een van onze specialisten.
Karen Stoker
k.stoker@view.nl
0314-369200

Deel dit bericht