‘Antieke’ opslag

Leg op het bureau van een jonge medewerker een floppydisk neer; grote kans dat die geen idee heeft wat dat voor ding is. Het buigzame schijfje, voorloper van de (ook al verouderde) harde diskette, wordt al decennia niet meer gebruikt.

Verplicht
Hoe bijzonder is het dan, dat in Japan voor het indienden van aanvragen vaak nog gebruik moet worden gemaakt van diskettes, cd’s en minidisks. Bij zo’n 1900 overheidsprocedures is het verplicht de formulieren in te vullen met gebruik van deze ‘antieke’ opslagmedia.

Regelgeving aanpassen
De Japanse minister van Digitale transformatie, Taro Kono, heeft vorige week de oorlog verklaard aan deze gang van zaken. Dit maakte hij bekend via Twitter: “Het Digitaal Bureau gaat de regelgeving wijzigen, zodat jullie zaken online kunnen regelen”.
Bij zijn aantreden in 2020 had de minister beloofd de bureaucratie te zullen bevrijden van verouderde apparatuur en technologieën. Toch wordt er nog steeds gewerkt met faxapparaten. Voor het rechtsgeldig maken van officiële documenten als een huwelijksakte, is zelfs een ‘hanko’ nodig, een handgesneden rode stempel.
Een presentatie van de digitale taskforce van de Japanse regering maakte duidelijk dat er nog juridische belemmeringen zijn voor technieken als cloudopslag. Hieraan wordt nu gewerkt, naar verwachting is eind van dit jaar duidelijk hoe deze hindernissen worden opgeruimd.

Niet de enige
Het lijkt bijzonder dat een modern land als Japan, nog gebruik maakt van verouderde digitale systemen. Maar zelfs het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft tot 2019 gebruik gemaakt van diskettes, onder meer voor het controlesysteem van de nucleaire wapens.

Veilige opslag
Diskettes zijn kwetsbaar, makkelijk te beschadigen. Een veilige, digitale opslag die toch goed beschikbaar is voor bevoegden heeft dan altijd de voorkeur.

Weleens van iView gehoord? ?

Deel dit bericht