Surinaamse slavenregisters digitaal

155 jaar na het afschaffen van de slavernij zijn de Surinaamse slavenregisters voor iedereen toegankelijk gemaakt. Het gaat hierbij om een totaal van 43 boeken, ongeveer 30.000 pagina’s. Hierin staan gegevens geregistreerd van zo’n 80.000 mensen die leefden in de Surinaamse slavernij tussen 1830 en 1863. Niet alleen de naam, geboortedatum en het geslacht van de tot slaafgemaakte mensen zijn ger...

155 jaar na het afschaffen van de slavernij zijn de Surinaamse slavenregisters voor iedereen toegankelijk gemaakt. Het gaat hierbij om een totaal van 43 boeken, ongeveer 30.000 pagina’s. Hierin staan gegevens geregistreerd van zo’n 80.000 mensen die leefden in de Surinaamse slavernij tussen 1830 en 1863. Niet alleen de naam, geboortedatum en het geslacht van de tot slaafgemaakte mensen zijn geregistreerd, maar ook informatie over de verkoop, vrijlating en bijvoorbeeld besmettelijke ziektes is te vinden.

Het project

De slavenregisters zijn uniek volgens initiatiefnemer Coen van Galen. Volgens hem is het de enige bron met gedetailleerde informatie over een complete bevolking van mensen in de Surinaamse slavernij. Het digitaliseren van deze grote hoeveelheid aan informatie was geen gemakkelijke klus. 1500 vrijwilligers hebben zich ingezet voor het project “maak de Surinaamse slavenregisters openbaar”, zodat alle archiefbronnen voor publiek en onderzoek beschikbaar zouden zijn. Het doel was om binnen vier maanden de papieren informatie digitaal te maken. Sinds 26 juni zijn deze slavenregisters dan ook online te vinden op de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Meer informatie over het project is hier te vinden.           Foto: Nationaal Archief via nu.nl

Voordelen digitaliseren

Papieren informatie kan lang bewaard blijven, maar dit voorbeeld laat zien dat digitalisering veel gemakkelijker is. Zo kon er in het papieren slavenregister niet gemakkelijk worden gezocht naar bepaalde personen, omdat er geen namenindex bestond. Daarnaast is het papieren archief maar beschikbaar op één plaats. De digitale database is voor iedereen wereldwijd toegankelijk.

View

Ook bij View weten wij dat een digitaal archief veel voordelen kan hebben ten opzichte van een papieren archief. Zo zijn uw dossiers altijd en overal online beschikbaar, u kunt gemakkelijk informatie terugvinden en waardevolle informatie gaat op deze manier niet verloren. Bij View zijn er meerdere opties mogelijk: digitaliseren, scanning on demand of digitaal archief in de cloud. Wilt u meer weten over de verschillende opties omtrent een digitaal archief? Wij informeren u graag.

Nieuwsoverzicht